Sidor

söndag 6 februari 2011

De senaste veckorna har jag tänkt att liberaler egentligen nog är de mest optimistiska människorna. De som tror att om alla bara tar hand om sig själva så kommer folk också ta hand om varandra, automatiskt. Att om man ger människor ansvar så kommer de axla det och göra vad som krävs.


När jag tänkte såhär blev socialisten i andra änden den mer cyniska parten. Slaget i magen som säger att människor ÄR giriga och kommer inte ta hand om varandra. Kapitalismen som leder människor in i någon konstig, snedvriden kärleksrelation till pengar och egendom.


Men idag insåg jag att det är inte är socialisterna som är cyniker utan snarare tvärtom. Liberaler och högervridna som tror att det finns ett stort läskigt mörkertal av människor som klåfingrigt vill utnyttja vårt underbara välfärdssystem. Människor som inte vill jobba och rättfärdiga sin plats i vårt samhälle. De tror att om alla bara försökte så skulle de lyckas. Jag tror att deras syn på människor säger mer om dem själva än om personerna runt omkring dem.


Jag trodde att det fanns någon slags fri solidarisk tanke bakom liberalismen. Men jag känner mig motbevisad. Solidaritet är ingenting som värderas. Det är och kommer alltid vara socialisternas slagord. Men vad kan vara viktigare? Jag undrar verkligen.


6 kommentarer:

  1. Tänk en gång till

    SvaraRadera
  2. Jo, ibland kan det vara lätt att tro att många smurfar (blå) är blinda för verkligheten. "Bara för att de har det lätt så har alla andra det också". Hmhm, baah >.< Tyvärr har jag aldrig haft en övertygande diskussion med en moderat än, det hade behövts så att man kan börja förstå hur de tänker när de gör såna pantade uttalanden (De har ju trots allt "makten").

    SvaraRadera
  3. Jag tycker du ska tänka på att liberalism inte är mer högervridet än det är vänstervridet. Liberalism går ut på FRIHET och det gör varken högervridenhet eller vänstervridenhet.

    Och nej, jag är inte optimist och nej, jag tror inte att folk tar hand om varandra automatiskt. Jag anser bara inte att staten har mer rätt att våldföra sig på människor än någon annan skurk har.

    SvaraRadera
  4. Jag kan förstå hur en moderat tänker. Inga problem alls. Dock så har de inte alls samma människosyn som jag har. Frågan är vilken som skapar det bästa samhället, och kanske framförallt bäst för vem?

    SvaraRadera